Novosti

Klasne laži

Najamni radnici su u Sjedinjenim Državama nerijetko prisiljeni raditi i po dva posla da bi preživjeli do prvog u idućem mjesecu, teško se mogu dokopati kredita za vlastitu nekretninu, muče ih dugovi, neplaćeni računi i stari automobil koji uj

Najamni radnici su u Sjedinjenim Državama nerijetko prisiljeni raditi i po dva posla da bi preživjeli do prvog u idućem mjesecu, teško se mogu dokopati kredita za vlastitu nekretninu, muče ih dugovi, neplaćeni računi i stari automobil koji ujutro neće upaliti. Zašto takvi birači glasaju za političke opcije kojima, barem na prvi pogled, uopće nije stalo da se životni uvjeti radnika iole poprave?

Ovdje u San Franciscu najviše glasova Donaldu Trumpu pristiglo je iz rubnih gradskih kvartova napučenima slabije plaćenima i manje obrazovanima, a u cijeloj Americi Trump je dobio 11 milijuna više glasova nego 2016. godine, zahvaljujući dobrim dijelom i velikom povjerenju koje su mu iskazali siromašniji krajevi gdje je nezaposlenost velika, a zdravstvena zaštita ili vrtići za djecu manje dostupni.

“Trump laže cijelo vrijeme, a njegova je možda najveća laž da su on i njegova administracija prijatelji radničke klase,” kaže istaknuti američki ljevičar, senator Bernie Sanders koji se i sam okušao u utrci za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke. Prema njegovoj evidenciji, Trump je za suradnike imenovao više milijardera nego ikoji raniji predsjednik, zapošljavao ljude koji žele smanjiti radnička prava, značajno pogodovao najbogatijima te tražio rezove u školstvu, zdravstvu i stambenom zbrinjavanju siromašnijih.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button